Lista de linguas national de India

De Wikipedia, le encyclopedia libere
Saltar a: navigation, cercar

India habe un diverse lista de parlate linguas inter differente gruppos de gente. Al minus 30 differente linguas e quasi dialectos ha essite identificate. Le Constitution de India ha stipulate que le usage de Hindi e Anglese ha que esser le duo linguas de official communication del national governamento. Additionalmente, illo classifica un gruppo de 22 fixate linguas, que son linguas que pote esser adoptate officialmente per le differente statos pro usationes administrative, e tamben como un media de communication inter le national governamento e le governamentos del statos, e tamben pro examinations factie pro le national governamento.

Como minutate, Anglese quitava esser un official lingua in par con Hindi in 1965, postea que illo intendite que esser un "associate additional official lingua" usque un debitemente appunctate comité poterea seliger un complete transition a Hindi, basate in un periodic revista. Tamen, a causa de protestos de certe statos como Tamil Nadu, in le quales on ha un basse nivello de uso del lingua Hindi, le "duo lingua" systema ja esse usate.

A causa del celere industrialification, e un crescente multinational influentia in le economia, Anglese ja es un popular e influential medio de communication in le governamento e quotidian affaires, e essayos lo reimplaciar ha essite, effectivemente, ignorate.

Official linguas (Central administrative)[modificar | modificar fonte]

  1. Hindi
  2. Anglese (associate official)

Fixate national linguas de India[modificar | modificar fonte]

  1. Assamese (official lingua de Assam)
  2. Bengali (official lingua de Tripura e West Bengal)
  3. Bodo (official lingua de Assam)
  4. Dogri (official lingua of Jammu e Kashmir)
  5. Gujarati (official lingua de Dadra e Nagar Haveli, Daman e Diu, e Gujarat)
  6. Hindi (official lingua de Andaman e Nicobar Insulas, Bihar, Chandigarh, Chhattisgarh, Delhi, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh e Uttaranchal)
  7. Kannada (official lingua de Karnataka)
  8. Kashmiri
  9. Konkani (official lingua de Goa)
  10. Maithili (official lingua de Bihar)
  11. Malayalam (official lingua de Kerala e Lakshadweep)
  12. Marathi (official lingua de Maharashtra)
  13. Meithei (official lingua de Manipur)
  14. Nepali (official lingua de Sikkim)
  15. Oriya (official lingua de Orissa)
  16. Punjabi (official lingua de Punjab)
  17. Sanskrit
  18. Santali
  19. Sindhi
  20. Tamil (official lingua de Tamil Nadu e Pondicherry)
  21. Telugu (official lingua de Andhra Pradesh)
  22. Urdu (official lingua de Jammu e Kashmir)

Altere popular linguas de India[modificar | modificar fonte]

Linguas con plus que 5 million parlatores, ma sin stato official
  1. Awadhi (sovente considerate que esser un dialecto de Hindi)
  2. Bhili
  3. Bhojpuri (lingua de Bihar, sovente considerate que esser un dialecto de Hindi)
  4. Bundeli (sovente considerate que esser un dialecto de Hindi)
  5. Chhattisgarhi (lingua de Chhattisgarh, sovente considerate que esser un dialecto de Hindi)
  6. Gondi
  7. Haryanvi (lingua de Haryana, sovente considerate que esser un dialecto de Hindi)
  8. Hindustani, un combination de (Hindi e Urdu. Parlate primemente in le septentrional parte de India.)
  9. Kanauji (lingua de Uttar Pradesh, sovente considerate que esser un dialecto de Hindi)
  10. Kodava Thakk, parlate in le Kodagu districto de Karnataka
  11. Kutchi (lingua de Kutch, un region in Gujarat)
  12. Magahi (lingua de southern Bihar, sovente considerate que esser un dialecto de Hindi)
  13. Marwari (lingua de Rajasthan, sovente considerate que esser un dialecto de Hindi)
  14. Tulu (parlate per le Tulu gente de Karnataka e Kerala)